ΕΣΥ: Αυξάνονται τα νοσοκομεία για ασθενείς με COVID-19 μετά την έξαρση της πανδημίας

0
240

Αυξάνονται τα νοσοκομεία του ΕΣΥ που θα νοσηλεύουν ασθενείς με κορωνοϊό μετά την έκρηξη που έχει σημειωθεί στα κρούσματα Covid-19 τις τελευταίες δυο εβδομάδες. Ειδικότερα με εγκύκλιο που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλος, καλούνται οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) να ολοκληρώσουν μια σειρά ενεργειών με στόχο την αύξηση των υγειονομικών σχηματισμών που θα νοσηλεύουν επιβεβαιωμένα κρούσματα. Συγκεκριμένα:

-Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα νοσηλεύονται στα 14 Νοσοκομεία Αναφοράς (προστέθηκε το ΓΝΘ «Παπανικολάου») αλλά και σε επιπλέον νοσοκομεία που θα οριστούν σε κάθε ΥΠΕ ως «Νοσοκομεία- COVID».

-Τα ύποπτα κρούσματα θα νοσηλεύονται σε όλα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ που έχουν δηλώσει  ότι διαθέτουν κλίνες COVID-19 και τα οποία θα βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

-Όταν ένας ασθενής επιβεβαιώνεται ότι έχει προσβληθεί από το νέο κορονοϊό, θα μεταφέρεται από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης του αποτελέσματος είτε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ώστε να απομονωθεί από τους υπόλοιπους ασθενείς, είτε σε κλινική που νοσηλεύονται άλλοι ασθενείς με COVID-19 (σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Λοιμώξεων των Νοσοκομείων). Εάν το νοσοκομείο δεν έχει την δυνατότητα νοσηλείας, οι ασθενείς θα διακομίζονται σε Νοσοκομείο Αναφοράς ή σε άλλο Νοσοκομείο- COVID με ενέργειες του ΕΚΑΒ- ΚΕΠΥ που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού.

Η εγκύκλιος επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη αυστηρής και σωστής τήρησης όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των περιστατικών (ύποπτων και επιβεβαιωμένων).

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείο Υγείας, στο ΕΣΥ  έχουν γίνει περισσότερες από 6.000 προσλήψεις (γιατροί νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό κλπ) στο πλαίσιο του σχεδίου για ενδυνάμωση του ΕΣΥ, προκειμένου να μπορέσει το δημόσιο σύστημα  υγείας να ανταποκριθεί στις πρωτοφανείς ανάγκες που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού και στη χώρα μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο, όταν η πανδημία εισέβαλε με σφοδρότητα  και στη χώρα μας,  οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν μόλις  565. Αριθμός που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην πίεση που θα δεχόταν τα νοσοκομεία μας από τα περιστατικά του κορωνοϊού που θα είχαμε και στη χώρα μας, εάν δεν είχε επιβληθεί η καραντίνα (lockdawn) των 12 εβδομάδων, που μας έκλεισε στα σπίτια μας έως τέλος Μαΐου.

Σήμερα έχουμε 1.017 κλίνες ΜΕΘ ενώ έως το  τέλος του 2020, το ΕΣΥ θα αποκτήσει 1.200 μόνιμα κρεβάτια ΜΕΘ. Δηλαδή, για πρώτη φορά,  θα έχουμε πετύχει το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ΜΕΘ.