Παπαευαγγέλου: “Ο ιός έγινε πιο έξυπνος με τις μεταλλάξεις”.

0
77

“Σήμερα η ματιά μας είναι πάνω στο ΕΣΥ που πιέζεται. Θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες προκειμένου να αποσυμπιεστεί το σύστημα. Έχουμε μ.ο 330 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό την ημέρα, περισσότερους από 3.200 ασθενείς νοσηλεύονται ενώ 1.600 εισαγωγές πραγματοποιήθηκαν μόνο στην Αττική την τελευταία εβδομάδα”. Με αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, περιέγραψε την κακή επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η χώρα μας, στη διάρκεια της προγραμματισμένη συνέντευξης Τύπου από το υπουργείο Υγείας. Μαζί της ήταν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις η κυρία Παπαευαγγέλου είπε  ότι το 60-70% των νέων κρουσμάτων αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη στη χώρα μας, ποσοστό που αυξάνεται σε 90% σε Αττική και Κρήτη. «Ο ιός έγινε ακόμη πιο έξυπνος, βρήκε έναν τρόπο να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα. Η απλή καθολική και ορθή χρήση της μάσκας είναι το σημαντικότερο όπλο μέχρι να αυξηθεί ικανοποιητικά το ποσοστό εμβολιασμού» είπε για τις μεταλλάξεις η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μέχρι σήμερα τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο έχουν ξεπεράσει τα 115 εκατομμύρια και οι θάνατοι τα 2,5 εκατ. από τον κορωνοϊό, ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, τονίζοντας πως παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων με πιθανότερη αιτία τις μεταλλάξεις.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, σήμερα  είχαμε  32 νεκρούς ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.664 νεκροί. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Όπως είπε, στη χώρα μας αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο με έναν εβδομαδιαία ο μ.ο 1909 κρούσματα ανά μέρα, έχοντας διπλασιαστεί από την περασμένη εβδομάδα. Ο δείκτης θετικότητας στον κορωνοϊό αυξήθηκε αγγίζοντας το 4%. Έτσι σήμερα, τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 16.500.

Από 20 έως 65 ετών η πλειοψηφία των κρουσμάτων Covid-19

Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε πως άτομα ηλικία 20 ως 65 ετών είναι η πλειοψηφία των ατόμων που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό. Τα καλά νέα είναι ότι παρατηρείται μικρή μείωση στο ποσοστό νέων κρουσμάτων σε ηλικίες άνω των 65 γεγονός που συνδέεται και με το εμβόλιο.

Στην Αττική, υπολογίζεται πως υπάρχουν περισσότερα από 8.000 ενεργά κρούσματα. Δεν προβληματίζει μόνο η Αττική, είπε η καθηγήτρια καθώς αύξηση της εικόνας παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα. Σχεδόν 2000 είναι τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη.

Γέμισαν οι ΜΕΘ

Επίσης τόνισε πως 196 ασθενείς διασωληνώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, αυξάνοντας την πληρότητα κλινών ΜΕΘ στο 63% στην Επικράτεια και στο 83% στην Αττική. Τα καλά νέα είναι ότι ο δείκτης θανάτων ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα παραμένει σχετικά χαμηλός, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η λοιμωξιολόγος τόνισε πως η επιδείνωση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Ο χειμωνιάτικος καιρός μας έκλεισε σε κλειστούς χώρους, είπε και συμπλήρωσε παράλληλα πως οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού έχουν διασπαρεί σε όλη την επικράτεια.

Τα μέτρα

Η καθηγήτρια  αναφέρθηκε και στη χαλάρωση κάποιας μερίδας συνανθρώπων μας που είχε σαν αποτέλεσμα αυτή την αύξηση. «Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι τα νέα μέτρα δεν είχαν αποτέλεσμα» σημείωσε ωστόσο και πρόσθεσε: «Ας αναλογιστούμε που θα ήμασταν αν δεν είχαν ληφθεί αυτά τα μέτρα».

Πάντως, η λοιμωξιολόγος επανέλαβε πως η πλειοψηφία των συμπολιτών μας ακολουθεί πιστά τα μέτρα, δημιουργεί ένα τείχος προστασίας έναντι του κορωνοϊού και είναι πιθανό αν δεν είχαμε λάβει αυτά τα μέτρα σήμερα θα είχαμε μια πολύ πιο δύσκολη εικόνα.

«Ο αγώνας είναι άνισος στην εποχή των μεταλλάξεων. Ελπίζουμε πως μια μείωση του επιδημιολογικού φορτίου θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες» συνέχισε η κα. Παπαευαγγέλου.

Τα εμβόλια

Η Λοιμωξιολόγος ανέφερε ότι έχουμε ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς και τόνισε ότι τα εμβόλια μας προφυλάσσουν και από τις  μεταλλάξεις. Ωστόσο διευκρίνισε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί, πρέπει να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας για χάρη των συνανθρώπων μας. «Συχνά κολλάμε από άτομα που δεν γνωρίζουν ότι νοσούν. Ας θεωρήσουμε ότι όλες μας οι επαφές είναι δυνητικά μολυσματικές» είπε.